Boczek na czerwono

i piec rozgrzany też był. Na szczęście boczek – bo o nim tu mowa – smakował  jak mięso, a nie jak tytułowy materiał budowlany. Mówiąc skromnie, wyszedł naprawdę nieźle. U nas akurat boczek, bo go bardzo lubimy, ale może też być karkówka lub łopatka wieprzowa.
Po upieczeniu mięso można zjadać na ciepło, przegryzając pieczywem i przepijając napojami 😉
Można też podać jako elegancki obiad z makaronem ryżowym albo wystudzić i wkładać do kanapek – tych europejskich lub wietnamskich banh mi. Jakąkolwiek drogę spożycia wybierzecie i tak będzie to słuszna droga 😉

Boczek na czerwono

fot cookandwatch com boczek Boczek na czerwono

Boczek na czerwono

Składniki:

  • 900g boczku ze skórą
  • 1/2 łyżeczki czerwonej farbki do mięsa
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu honsin
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy „5 smaków”
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. Boczek umyć, wytrzeć do sucha.
  2. Farbkę do mięsa rozrobić w 1 łyżeczce wody, i bardzo dokładnie pomalować mięso. Najlepiej przy pomocy pędzelka i w jednorazowych rękawiczkach 😉
  3. Mięso zostawić na godzinę, żeby farba dobrze wsiąkła.
  4. Z sosu sojowego, miodu, sosu honsin, przyprawy „5 smaków” i drobno posiekanego czosnku przygotować marynatę.
  5. Boczek posmarować dokładnie marynatą, zawinąć ściśle folią lub zapakować do torebki foliowej i umieścić w lodówce na 24-36 godzin.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
  7. Piec boczek na kratce około 20 minut skorą do góry, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej 30-40 minut.
  8. Pomidorki pokroić na połówki i wrzucić pod kratkę na ostatnie 15 minut.

Smacznego!!!

Wasza slodkokwasna.pl

2 myśli w temacie “Boczek na czerwono

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *