A jeszcze lepszy z czymś. Chociaż sam, podany z grilla lub z patelni, też jest wyśmienity. Przeżyliśmy inwazję rydzową i wypróbowaliśmy różne opcje drażnienia rydzem podniebienia. Wśród kulinarnych eksperymentów nie mogło zabraknąć dania z rydzem w azjatyckich smakach. Ponieważ mieliśmy akurat suszone tofu, dokładnie laski yuba (czyli suszone kożuchy tofu), postanowiliśmy przetestować oryginalne połączenie. Danie wyszło naprawdę dobre. I ten zniewalając zapach…
Rydze z tofu w pomidorach
- 1/3 opakowania suszonego tofu w laskach
- 100 g rydzów
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 puszka pomidorów bez skóry, pociętych
- 1 cm imbiru w plasterkach
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 cm kawałek kory cynamonowej
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 2,5 łyżki sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki vegety wietnamskiej
- 1/2 świeżej papryczki chili posiekanej (opcja)
- odrobina soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Sposób przygotowania:
Laski tofu namoczyć przez 24 h w wodzie. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Rydze pokroić na podobne kawałki. Zanurzyć na 2 minuty we wrzącej wodzie, później przełożyć do zimnej. Do garnka włożyć tofu i rydze, zalać wodą, tak żeby woda je przykryła. Dodać sos sojowy, cukier, ocet ryżowy, imbir, anyż, korę cynamonową, sos rybny, wietnamską vegetę i chili. Gotować około godziny. Następnie dodać pomidory, sok z limonki, słodki sos chili, sól i świeżo mielony pieprz. Gotować jeszcze około 30 minut.
Podawać z ryżem.
Smacznego!!!
Wasza słodkokwasna.pl