Dzisiaj w końcu obiecany przepis na bulion. Wiadomo, pogoda nie rozpieszcza, choroby czyhają – jak nie wirus taki, to inny – z nosa kapie, gnaty łamią albo dreszcz przeszywa. Nie ma jednak wątpliwości, że na złe samopoczucie najlepszy jest bulion z kuraka. Przejrzeliśmy net w poszukiwaniu potwierdzenia, że to skuteczne lekarstwo i nawet parę naukowych dowodów znaleźliśmy. Wprawdzie większość opracowań mówi raczej o oddziaływaniu psychologicznym, ale lepsze to, niż nic 😉 Naukę zostawiamy zatem naukowcom, a bulion i tak polecamy, bo jest doskonały, esencjonalny i pełen umami. Musicie tylko kupić (lub upolować) kurczaka, zdobyć kilka warzyw i zabrać się za pieczenie, a później gotowanie. Jak już go ugotujecie, to my akurat podzielimy się przepisem na doskonały autorski rosół przygotowany na tym bulionie – oczywiście w azjatyckim stylu.
Bulion z pieczonego kurczaka i warzyw
Składniki:
- 1,5-2 kg kurczak
- 2 pory zielone części
- 4 cebule pokrojone na ćwiartki
- 6 ząbków czosnku
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 6-8 cm imbiru
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa szorujemy, kurczaka kroimy na kawałki (pierś, noga, skrzydło).
- Blaszkę wyłożoną papierem smarujemy olejem i układamy warzywa oraz kawałki kurczaka. Posypujemy solą.
- Pieczemy około 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni.
- Niektóre części warzyw mogą się przypalić (nie należy ich wyrzucać).
- Warzywa i kurczaka przekładamy do garnka (6-10 litrów) i zalewamy zimną wodą.
- Zagotowujemy i gotujemy powoli 6-8 godzin, uzupełniając co jakiś czas wodę.
- W połowie gotowania dodajemy lubczyk i pieprz.
- Sam bulion nie powinien być słony, bo później można go przyprawić tak jak się chce.
- Po ugotowaniu bulion odcedzamy, warzywa wyrzucamy, podobnie kości z kurczaka.
- Mięso zostawiamy, bo zrobimy z niego pasztet 🙂
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl