Jeśli macie w domu flaki (bo kupiliście do poprzedniego przepisu na zupę tajską i część Wam została), to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Tak na szybko. Flaki (oczywiście oczyszczone i oprawione) wystarczy chwilę podgotować (10-20 minut w zależności jakiej konsystencji flaki lubicie), odcedzić i rozgrzać woka do smażenia. Wrzucić niezbędne składniki i przyprawy i w zasadzie tyle. Ostrość regulujemy chili, słoność- sosem rybnym. Zioła do wyboru lub w miksie – świetnie komponuje się kolendra i/lub bazylia tajska. Flaki nadają się na danie główne, przystawkę albo przekąskę – zależy od konsumenta;)
Flaki na ostro z woka
Składniki:
- 500 g flaków (obgotowanych wstępnie i odcedzonych)
- 9 liści kaffiru
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 4 dymki w kawałkach około 3 cm (białe i zielone części)
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 4 cm imbiru pokrojone „w zapałkę”
- 2-4 papryczki chili tajskie posiekane
- garść kolendry (liście) plus kilka listków do ozdobienia
- garść tajskiej bazylii (liście) opcjonalnie
- 2-4 łyżki sosu rybnego
- pieprz czarny do smaku
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Liście kaffiru, za chwilę czosnek, po chwili imbir, wrzucamy na rozgrzany wok.
- Mieszamy. Jak zacznie pachnieć dodajemy cebulę i flaki.
- Smażymy potrząsając.
- Dodajemy chili i sos rybny.
- Doprawiamy czarnym pieprzem mielonym. Mieszamy.
- Dodajemy kolendrę (i/lub bazylię tajską) i dymkę.
- Mieszamy kilka razy i podajemy gorące.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl