Kapusta – jedno z naszych narodowych warzyw. Najczęściej długo duszona, gotowana albo kiszona. Chyba, że młoda kapustka, z koperkiem, do ziemniaków z
wody. Większości kojarzy się pewnie z ciężkim, pełnym mięsiw bigosem. Nie to, że nie lubimy bigosu, wręcz przeciwnie 😉
Dzisiaj chcemy jednak zaproponować kapustę w bardzo lekkiej odsłonie. W połączeniu z ryżem, ale nie będą to gołąbki.
Do przygotowania tego dania użyjemy woka, w którym – jak wiadomo – najlepiej się smaży, na dodatek bardzo krótko, przez co rośliny zachowują wszystkie
wartościowe składniki. A kapusta zawiera ich naprawdę sporo: rożne witaminy i całą masę minerałów.
Na dodatek jest niskokaloryczna, co niektórym też może się spodobać. Oprócz kapusty użyjemy jeszcze pomidorów(żeby nie było tak monochromatycznie) i
czosnku (co może się bardzo przydać zimową porą).
Kapusta z woka z czosnkiem
Składniki:
- 1/2 kg liści białej kapusty
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 szalotki posiekane
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 ząbek czosnku pokrojonego na plasterki
- 3 dymki pokrojone na 4 cm kawałki (białe i zielone części)
- 5 małych pomidorków przekrojonych na ćwiartki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
- Kapustę pokroić na nieduże kawałki.
- Blanszować w gotującej się wodzie przez 2 minuty. Wyjąć i wrzucić do wody z lodem.
- Odcedzić i dobrze osuszyć.
- Rozgrzać wok na średnim ogniu.
- Wlać olej, dodać posiekane szalotki i czosnek. Smażyć, aż zacznie pachnieć.
- Dodać kapustę i smażyć mieszając przez 2 min.
- Dodać sos rybny, cukier, pieprz i smażyć podrzucając przez 2 minuty.
- Dodać czosnek pokrojony na plasterki, pomidory i dymkę.
- Smażyć podrzucając przez kolejne 2 minuty.
- Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl