trochę oszukany ten tytuł, bo tłusto na pewno, ale czy zdrowo ?;) Grunt, że bardzo smacznie i imprezowo (piątek tuż, tuż…;). Pamiętajcie tylko, że jak tłusto, to koniecznie trzeba czymś przepić. O!!! Przy okazji można wznieść toast „na zdrowie” i takim sposobem będzie i tłusto, i zdrowo.
Boczek w kratkę.
Czas przygotowywania 4 godziny, czas przyrządzania 50 minut, dla 4 osób
Składniki:
- 80 dag boczku ze skórą
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 5 wyciśniętych ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków,
- 4 łyżeczki cukru brązowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu hoi sin,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżeczka wietnamskiej wegety
Sposób przygotowania:
- Skórę boczku nacinamy w kratkę.
- Sparzamy skórę i osuszamy.
- Z pozostałych składników sporządzamy marynatę.
- Nacieramy boczek marynatą i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C.
- Wkładamy na dół piekarnika boczek na ruszt skórą do góry,
- Pod ruszt z boczkiem wsuwamy blaszkę z wodą.
- Polewamy co jakiś czas skórę boczku wodą z blaszki.
- Po 30 minutach przykręcamy piekarnik do 180 st C, zabieramy blaszkę z wodą a boczek (skórą do góry) wsuwamy na wyższy poziom.
- Pieczemy jeszcze 20 min.
Podajemy z ryżem lub chlebem i np. naszym polskim smacznym ogórkiem kiszonym.
Smacznego!
Wasza slodkokwasna.pl
Mięso idealnie wysmażone, uwielbiam taką skórkę 🙂