czyli polski ogóreczek gruntowy w tajwańskiej oprawie. Przepis – lekko przez nas zmodyfikowany – na podstawie przekazu ustnego zaprzyjaźnionej z nami doskonałej artystki i ilustratorki Doroty Podlaskiej. Jeśli zatem po zaspokojeniu potrzeb cielesnych będziecie potrzebowali czegoś dla ducha, gorąco polecamy.
A tymczasem bierzemy się za krojenie ogórków i przygotowywanie
Ogórki po tajwańsku
Składniki:
- 1 kg niedużych ogórków gruntowych
- pół szklanki octu ryżowego
- pół szklanki sosu sojowego
- pól szklanki cukru brązowego
- 3 duże ząbki czosnku
- sól
- (ewentualnie) łyżeczka utartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego i 2 małe chili
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć i pokroić w paseczki.
- Obsypać solą, poczekać aż puszczą sok i obmyć z soku i soli.
- Ocet, sos sojowy, cukier i czosnek wymieszać, aż cukier się rozpuści.
- Włożyć ogórki do słoika, i zalać przygotowanym sosem. Trzymać w lodówce przez 3 dni, potrząsając co jakiś czas słoikiem.
- Można też dodać do mieszaniny pieprz syczuański i chili pokrojone na drobne kawałeczki.
Jemy z daniami mięsnymi jako surówkę, jako dodatek do kanapek lub po prostu pochrupujemy sobie delektując się smakiem.
Smacznego!
Wasza slodkokwasna.pl
pycha ogórki. jadłem. ale słodko kwaśna by powiedziała, jaki sos sojowy? ciemny, czy jasny?
Fajnie ze smakowaly. A sos ciemny.
ale pyszna propozycja!
lubię takie smaki.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Dziekuje bardzo i zapraszam do zapoznania sie z reszta przepisow 😉