Made in Tajwan…

Oceń ten wpis!

czyli polski ogóreczek gruntowy w tajwańskiej oprawie. Przepis – lekko przez nas zmodyfikowany – na podstawie przekazu ustnego zaprzyjaźnionej z nami doskonałej artystki i ilustratorki Doroty Podlaskiej. Jeśli zatem po zaspokojeniu potrzeb cielesnych będziecie potrzebowali czegoś dla ducha, gorąco polecamy.

A tymczasem bierzemy się za krojenie ogórków i przygotowywanie

Ogórki po tajwańsku

fot marszull com DSCF6244 Made in Tajwan...

Ogórki po tajwańsku.

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków gruntowych
  • pół szklanki octu ryżowego
  • pół szklanki sosu sojowego
  • pól szklanki cukru brązowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól
  • (ewentualnie) łyżeczka utartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego i 2 małe chili

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyć i pokroić w paseczki.
  2. Obsypać solą, poczekać aż puszczą sok i obmyć z soku i soli.
  3. Ocet, sos sojowy, cukier i czosnek wymieszać, aż cukier się rozpuści.
  4. Włożyć ogórki do słoika, i zalać przygotowanym sosem. Trzymać w lodówce przez 3 dni, potrząsając co jakiś czas słoikiem.
  5. Można też dodać do mieszaniny pieprz syczuański i chili pokrojone na drobne kawałeczki.

Jemy z daniami mięsnymi jako surówkę, jako dodatek do kanapek lub po prostu pochrupujemy sobie delektując się smakiem.

Smacznego!

Wasza slodkokwasna.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *