Kotleciki z łososia

Dzisiaj wpis krótki, bo i nie ma się nad czym rozpisywać. Przepis prosty, ale możecie nam wierzyć na słowo, naprawdę dobry. Niektórzy zabrali te kotleciki ze sobą w długą podróż i sprawdziły się idealnie. My będziemy jeszcze testować ich większą wersję w formie kanapkowej, czyli naszej – po azjatyckim jedzeniu – najbardziej ulubionej 😉
A Wy jutro przy piątku macie rozwiązany problem: „co podać żeby było rybnie, ale też smacznie i ciekawie”  My podaliśmy kotleciki na przesmażonym z czosnkiem i sosem rybnym szpinaku, ale sprawdzi się też ryż, warzywa z pary czy wody i świeża bułeczka. A my od jutra testujemy koreańskie smaki i w poniedziałek damy Wam coś naprawdę rozgrzewającego.

Kotleciki z łososia

fot cookandwatch com kotleciki z lososia i szpinak Kotleciki z łososia

Kotleciki z łososia

Kotleciki z łososia

Składniki:

  • 400 g łososia świeżego (pozbyć się skóry)
  • 1 pęczek dymki posiekanej
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 chili posiekane
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 3 łyżki sezamu białego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Łososia posiekać drobno.
  2. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  4. Formować małe kotleciki i smażyć na średnim ogniu, na oleju, na brązowo.
  5. Podawać gorące.

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

pixel Kotleciki z łososia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *