Dzisiaj na słodko i bardzo prosto. Za to smak niesamowity i powalający. Można jeść na zimno albo na gorąco (my polecamy wersję na zimno, nawet w taką pogodę jak teraz). Do przygotowania deseru potrzebujemy: banany, mleko kokosowe, cukier i ziarna sezamu. Możliwe, że akurat nie macie wszystkich składników w domu, ale już po jutrzejszych zakupach będziecie mogli zaserwować taki deser na przykład na kolację. Fajniej by było zamiast patelni grillowej lub woka użyć prawdziwego grilla, ale na to jeszcze przyjdzie czas 😉 Na razie całość możemy przygotować w kuchni, a później zjeść w miłym towarzystwie, bo oprócz samego jedzenia to równie ważna rzecz 😉
Grillowane banany w mleku kokosowym
Składniki:
- 3 banany
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki uprażonego sezamu
Sposób przygotowania:
- Obrać banany, przekroić na pół wzdłuż i podzielić na mniejsze kawałki.
- Grillować lub smażyć na patelni z obydwu stron.
- Mleko kokosowe wymieszać z cukrem, podgrzać i mieszać, na małym ogniu, aż się cukier rozpuści, a mleko zacznie gotować.
- Dodać banany i gotować około 3-5 minut.
- Podawać na gorąco lub zimno, posypane prażonym sezamem.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl