Kalafior i kiełki z jajkiem sadzonym

Oceń ten wpis!

Dzisiaj przepis, który powstał z potrzeby chwili. Była resztka kalafiora, było opakowanie kiełków do smażenia (soczewica, cieciorka i fasola mung) i były też jaja 😉
Patelnia, raz dwa i danie gotowe. Może bardziej by pasowało na śniadanie, ale obiadokolacja też była spoko. Brzuch pełny, danie smaczne i na dodatek zdrowe. Do tego wegetariańskie – w duchu warsztatów, które odbyły się w niedzielę. Na samych warsztatach było też danie z kalafiorem i inne ciekawe dania, ale wszystko w swoim czasie 😉

Kalafior i kiełki z jajkiem sadzonym

fot cookandwatch com kalafior kielki jajo2 Kalafior i kiełki z jajkiem sadzonym

Kalafior i kiełki z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kalafiora (około 300 g) podzielonego na małe różyczki
  • 150 g kiełków do smażenia
  • 1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki
  • 1 łyżka pasty tom yum
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2-4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Olej wlać na patelnię lub woka.
  2. Rozgrzać wrzucić kalafiora i smażyć mieszając, aż będzie lekko brązowy.
  3. Dodać pastę tom yum, 2 łyżki wody i sos sojowy.
  4. Dobrze wymieszać.
  5. Dodać kiełki i smażyć na małym ogniu około 5 minut.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Rozłożyć na całej powierzchni patelni, wbić jaja i przykryć.
  8. Poczekać aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne.
  9. Podawać na gorąco.

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *