Kolejne słodkokwaśne spotkanie kulinarne. Tym razem w towarzystwie ekspertów wietnamskiej kuchni czyli chłopaków z Nam Saj Gon i reprezentanta Ale Sajgon. Czyli generalnie „niezły sajgon” 😉
W trakcie ożywionej konwersacji, powstawała „kaczka na bloga” czyli Kaczka w sosie sojowo-sezamowym.
I tym oto przepisem dzielimy się z Wami nasi przyjaciele:
Kaczka w sosie sojowo-sezamowym (lub w sosie rybno-sezamowym):
czas przygotowania sosu: 8 minut, czas przygotowania piersi z kaczki: ok. 45 minut
porcja dla 5 osób
składniki:
- 2 piersi z kaczki (po ok. 400 g)
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
- sałata lodowa (5 liści)
- 4 dymki
sos sojowo-sezamowy:
- 2 dymki
- kawałek startego świeżego imbiru (1 łyżeczka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli drobno posiekana wraz z pestkami
- ocet ryżowy (8 łyżek)
- olej sezamowy (2 łyżki)
- cukier (1 łyżka)
- sos sojowy jasny (6 łyżek)
Uwaga: Zamiast sosu sojowego jasnego możemy dodać sos rybny (6 łyżek)
pierś z kaczki:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
2. Piersi kaczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
3. Kaczkę dopraw solą i pieprzem i odstaw na 10 minut
4. Rozgrzej oliwę na patelni
5. Smaż piersi kaczki przez przez 8 minut przewracając po 2 minutach
6. Wyłącz gaz i zostaw piersi kaczki na patelni przez 5 minut
7. Włóż podsmażone piersi kaczki do piekarnika nie przykrywając na 20 minut przewracając 2 razy w międzyczasie
8. Umyj liście sałaty lodowej. Posiekaj i ułóż na talerzu
9. Wyjmij piersi z kaczki, pokrój w plasterki i rozłóż na sałacie
10. Pokrojone i podsmażone dymki osącz ręcznikiem papierowym i rozsyp po kaczce
sos sojowo-sezamowy:
1. Do startego imbiru dodaj posiekane dymki, papryczkę chilli oraz zmiażdżony ząbek czosnku
2. Dodaj sos sojowy jasny, ocet ryżowy, olej sezamowy i cukier
3. Wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 5 godzin
4. Wyjmij sos z lodówki i rozlej do miseczek.
Kaczkę podawaj razem z sosem. Smacznego!
Wasza slodkokwasna.pl
Pingback: Kacze nogi w imbirze | Blog Slodkokwasna.pl
Szkoliliśmy nasz wietnamski 😉
I co robiliscie czekajac 5 godzin az sie sos przegryzie w lodowce?