Kaczka, kaczuszka. Pyszna jest. I nóżki ma takie piękne, ładnie zbudowane. Tylko zęby w nie wbić 😉 Kiedyś już gościła u nas na blogu. Ale wtedy piersi były grane. Oczywiście piersi z kaczki i w dodatku przyrządzone przez mistrzów kuchni wietnamskiej z Nam Sajgon. A tym razem nóżka, a nawet nóżki dwie. Złapać można i ogryzać. I cmokać, i smakować – jedzenie po azjatycku w stu procentach. Tylko nie da się pod stół rzucać resztek. No chyba, że ktoś w ogrodzie będzie obiad jadł i później po sobie posprząta. To jednak nie to samo co azjatycka ulica. Za to smakiem możemy nadrobić: jest imbir, sos rybny, czosnek i olej sezamowy. Czyli Azja pełną gębą. Tylko pamiętajcie żeby kaczkę do pieczenia dobrze przykryć, bo może okazać się sucha, a przesuszona kaczka to grzech i smutek w sercu smakosza.
Kacze nogi w imbirze
Składniki:
- 2 kacze nogi
- 3 cm imbiru posiekanego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki wietnamskiej vegety
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 tajskie chili posiekane
Sposób przygotowania:
- Imbir, czosnek, olej sezamowy, vegetę, miód, sos rybny i chili mieszamy dokładnie.
- Na oleju, na mocnym ogniu obsmażamy umyte i osuszone nogi na lekki brąz.
- Odkładamy do naczynia ceramicznego, mieszamy z marynatą bardzo dokładnie.
- Przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej.
- Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podajemy z pieczywem, ryżem lub innymi dodatkami np. kukurydzą gotowaną w mleku kokosowym.
Smacznego!!
Wasza slodkokwasna.pl
Pingback: Skrzydła z kaczki po azjatycku pieczone z dodatkiem przyprawy 5 smaków