Gotowana w niezłej mieszance: mleko kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem.
Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam pomysł podpatrzyliśmy w karcie My’o’Tai gdzie się ostatnio posilaliśmy. Kukurydza zrobiła na nas największe wrażenie i na tyle utkwiła w pamięci kubków smakowych, że opuszczając lokal wiedzieliśmy co będzie gotowane w najbliższym czasie. Oczywiście przepis mocno przez nas podkręcony – niektórzy z niedowierzaniem patrzyli na składniki – ale naprawdę warto było puścić wodze wyobraźni kulinarnej 😉 Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy zgromadzić składniki i do dzieła.
Kukurydza w mleku kokosowym
Składniki:
- 3 kukurydze, obrane i przekrojone na trzy części
- 2 papryczki chili pokruszone
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 plasterki imbiru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- 300 ml wody
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, pastę krewetkową, chili i imbir.
- Podgrzać.
- Dodać miód, wymieszać dokładnie.
- Dolać wodę, doprawić solą i pieprzem.
- Włożyć kukurydze. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 50-60 minut.
- Zostawić na 15-20 minut.
- Wyjmować i grillować na mocno rozgrzanej patelni (lub grillu) z każdej strony.
- Podawać gorące.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Pingback: Kacze nogi w imbirze | Blog Slodkokwasna.pl