Kukurydza w mleku kokosowym

Oceń ten wpis!

Gotowana w niezłej mieszance: mleko kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem.
Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam pomysł podpatrzyliśmy w karcie My’o’Tai gdzie się ostatnio posilaliśmy. Kukurydza zrobiła na nas największe wrażenie i na tyle utkwiła w pamięci kubków smakowych, że opuszczając lokal wiedzieliśmy co będzie gotowane w najbliższym czasie. Oczywiście przepis mocno przez nas podkręcony – niektórzy z niedowierzaniem patrzyli na składniki – ale naprawdę warto było puścić wodze wyobraźni kulinarnej 😉 Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy zgromadzić składniki i do dzieła.

Kukurydza w mleku kokosowym

fot cookandwatch com kukurydza w mleku kokosowym Kukurydza w mleku kokosowym

Kukurydza w mleku kokosowym

Składniki:

  •  3 kukurydze, obrane i przekrojone na trzy części
  • 2 papryczki chili pokruszone
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 plasterki imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 300 ml wody
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, pastę krewetkową, chili i imbir.
  2. Podgrzać.
  3. Dodać miód, wymieszać dokładnie.
  4. Dolać wodę, doprawić solą i pieprzem.
  5. Włożyć kukurydze. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 50-60 minut.
  6. Zostawić na 15-20 minut.
  7. Wyjmować i grillować na mocno rozgrzanej patelni (lub grillu) z każdej strony.
  8. Podawać gorące.

Smacznego!!!

Wasza slodkokwasna.pl

 

Jeden komentarz do “Kukurydza w mleku kokosowym

  1. Pingback: Kacze nogi w imbirze | Blog Slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *