Dzisiaj danie kolacyjne lub śniadaniowe, lub przystawka imprezowa. W każdym przypadku sprawdzi się w 100%. Proste do przygotowania, a przy okazji naprawdę smaczne i przywołujące letnie wspomnienia. Co akurat teraz bardzo się przyda 😉
Można poeksperymentować z dodatkami do sosu, jednak kolendra i sok z limonki to chyba składniki obowiązkowe. Aha, jeśli pozbędziecie się głów z krewetek, to można je trochę mocniej podgrillować na chrupiąco i zjeść z sosem nuoc cham Praktykowaliśmy to w Wietnamie i polecamy całym sercem. Choć przez niektórych naszych przyjaciół zjadanie takich głów jest traktowane jako przeżycie ekstremalne 😉
Grzanka z krewetkami i sosem kolendrowym

Grzanka z krewetkami i sosem kolendrowym
Składniki:
- 4 bułki na grzanki
- 12 krewetek
- 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 2 łyżki masła
- pęczek kolendry posiekany
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki sosu z kogutkiem
- 2 łyżki oliwy
- sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
- Krewetki w skorupkach grillujemy lub opiekamy na patelni przez około 2 minuty na stronę, aż zmienią kolor z szarego na czerwono biały. Nie można przesadzić z czasem, bo wyjdą twardawe.
- Kolendrę mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i sosem z kogutkiem.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Krewetki obieramy ze skorupek i wyjmujemy żyłkę ze środka.
- Obrane wrzucamy do przygotowanego kolendrowego sosu.
- Bułki nacieramy czosnkiem, smarujemy masłem i opiekamy na chrupiąco.
- Na gorących bułkach układamy krewetki i dokładamy kolendrowy sos.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl