Grzanka z krewetkami i sosem kolendrowym

Dzisiaj danie kolacyjne lub śniadaniowe, lub przystawka imprezowa. W każdym przypadku sprawdzi się w 100%. Proste do przygotowania, a przy okazji naprawdę smaczne i przywołujące letnie wspomnienia. Co akurat teraz bardzo się przyda 😉
Można poeksperymentować z dodatkami do sosu, jednak kolendra i sok z limonki to chyba składniki obowiązkowe.  Aha, jeśli pozbędziecie się głów z krewetek, to można je trochę mocniej podgrillować na chrupiąco i zjeść z sosem nuoc cham Praktykowaliśmy to w Wietnamie i polecamy całym sercem. Choć przez niektórych naszych przyjaciół zjadanie takich głów jest traktowane jako przeżycie ekstremalne 😉

Grzanka z krewetkami i sosem kolendrowym

fot cookandwatch com grzanka z krewetkami Grzanka z krewetkami i sosem kolendrowym

Grzanka z krewetkami i sosem kolendrowym

Składniki:

  • 4 bułki na grzanki
  • 12 krewetek
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 2 łyżki masła
  • pęczek kolendry posiekany
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki sosu z kogutkiem
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki w skorupkach grillujemy lub opiekamy na patelni przez około 2 minuty na stronę, aż zmienią kolor z szarego na czerwono biały. Nie można przesadzić z czasem, bo wyjdą twardawe.
  2. Kolendrę mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i sosem z kogutkiem.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Krewetki obieramy ze skorupek i wyjmujemy żyłkę ze środka.
  5. Obrane wrzucamy do przygotowanego kolendrowego sosu.
  6. Bułki nacieramy czosnkiem, smarujemy masłem i opiekamy na chrupiąco.
  7. Na gorących bułkach układamy krewetki i dokładamy kolendrowy sos.

Smacznego!!!

Wasza slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *