Wołowina z daktylami i imbirem

Ostatnio na Bazarze Szembeka (niestety w rozbudowie, przy czym krążą pogłoski, że część kupców dostanie wypowiedzenie) wypatrzyliśmy piękną wołowinę, która już po chwili zajęła zaszczytne miejsce w torbie z zakupami. Pozostało tylko wymyślić co pysznego z niej zrobić.
Rozejrzeliśmy się po kuchni. I co? Nadmiar imbiru i paczuszka ze świeżymi daktylami od Magdy i Roberta. W zasadzie danie gotowe. A ponieważ na stole całkiem przypadkiem stał wolnowar,  z góry wiadomo było jak się to skończy. Tym samym mieliśmy wstęp i zakończenie. Przydałoby się jeszcze rozwinięcie – jak w porządnej pracy z polskiego 😉 W tym wypadku szczęśliwie udało się rozkręcić wszystkie wątki i wyszedł kawał dobrej wołowiny (w mniejszych kawałkach ;). Dziś przed Wami murowany kandydat do kulinarnego Nobla albo przynajmniej do jakiegoś wyróżnienia. Jeśli ktoś nie ma w posiadaniu wolnowara (u?), może użyć rondla z przykrywką. Trzeba wtedy pamiętać o cyklicznym zaglądaniu do gara, mieszaniu i uzupełnianiu płynów (w garnku, choć przy tak długim gotowaniu można też w organizmie)

Wołowina duszona z imbirem i daktylami

fot cookandwatch com wolowina duszona z daktylami Wołowina z daktylami i imbirem

Wołowina duszona z imbirem i daktylami

Składniki:

  • 800 g wołowiny gulaszowej
  • 2 cebule czerwone posiekane
  • 6 cm imbiru posiekanego
  • 1 papryczka chili posiekana
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 300 g daktyli (pozbyć się pestek) pokrojonych
  • parę gałązek kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokroić na małe kawałki.
  2. Sos rybny, czosnek, wodę, posiekany imbir, chili, cukier, sok z limonki wymieszać dokładnie.
  3. Mięso zamarynować na 1-2 godziny.
  4. Rozgrzać olej na woku, smażyć mięso. Jeśli powstanie sos, odlewać.
  5. Dodać cebulę i smażyć około 3-4 minut.
  6. Mięso z cebulą przełożyć do wolnowara. Dodać daktyle.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Zalać odlanym sosem, dodać parę łyżek wody.
  9. Nastawić wolnowar na 8-10 godzin. Można co parę godzin pomieszać, ale to niekonieczne.
  10. Podawać z makaronem, ryżem lub pieczywem. Przybrać kolendrą.

smacznego!!!

Wasza slodkokwasna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *