W sumie to bardziej siekany łosoś z przyprawami, bo tatar to raczej wołowina. Albo łosoś a’la tatar. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszne, lekkie i dobre pod alko 😉 Swoją drogą to nazwa tatar wcale nie pochodzi od Tatarów, tylko od sou tatarskiego, który był podawany z mięsem.
Przepis pierwotny pierwszy raz przeczytaliśmy na blogu u Moniki (gotujebolubi.pl) Za dużo, jak to bywa przy takich prostych daniach, nie zmienialiśmy, ale np. dodaliśmy pastę wasabi, która idealnie do niego pasuje. Do zrobienia tego dania potrzebujecie kawałek świeżego łososia, warzywa, parę przypraw, deskę i naprawdę ostry nóż. No i doborowe towarzystwo, bo takie dania najlepiej spożywać w większej grupie.
Tatar z łososia
Składniki:
- 300 g świeżego łososia
- 5 cm pora
- 1 żółtko
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- łyżeczka przyprawy „7 smaków” (do dostania w azjatyckich sklepach, lub sklepach internetowych)
- 1/2 łyżeczki pasty wasabi
Sposób przygotowania:
- Łososia posiekać bardzo drobno. Podobnie pora.
- Wymieszaj łososia, pora, żółtko, sos sojowy, przyprawę „7 smaków” i pastę wasabi.
- Poczekaj godzinę, aż się smaki przegryzą (najlepiej w lodówce)
- Podawaj z pieczywem lub bez niczego.
Smacznego!!
Wasza slodkokwasna.pl