Dzisiaj przepis na szybko. Czasem się zdarza, że nie mamy za dużo czasu, jesteśmy zmęczeni, a jeść się chce. Wtedy można się posiłkować rożnymi gotowcami i tym co mamy w zamrażarce. Gotowa zielona pasta curry przygotowana przez nas wcześniej, albo kupiona w sklepie. Chili i trawa cytrynowa z zamrażarki. Mleczko kokosowe z puszki. I kawałek wieprzowiny z lodówki (lub zamrażarki jak u nas, bo z własnego uboju).
I już danie w zasadzie gotowe;) Tylko trzeba je przyrządzić, nastawić ryż w elektrycznym garnku i urwać parę zielonych gałązek kolendry z balkonu. Tylko pamiętajcie, kolendry, nie natki pietruszki. To mimo podobieństw wizualnych nie jest to samo 😉
Wieprzowina curry
Składniki:
- 600 g wieprzowiny (łopatka, karkówka) pokrojonej w małe kawałki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 chili posiekane
- 1 trawa cytrynowa posiekana
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- Kolendra do przybrania
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanego woka dodajemy olej, wrzucamy pastę curry, chili, czosnek i trawę cytrynową.
- Smażymy, aż zacznie mocno pachnieć.
- Dodajemy wieprzowinę, i smażymy mieszając.
- Po chwili dodajemy sos rybny i jak wieprzowina będzie lekko brązowa dodajemy mleczko kokosowe.
- Zagotowujemy i dodajemy miód.
- Gotujemy, aż wieprzowina zmięknie.
- Podajemy z ryżem, przybrane kolendrą.
Smacznego!!!
Wasza słodkokwasna.pl