Nawet nie jeden krewetek, ale co najmniej kilkanaście. Warzywa, to warzywa. Jeśli czytaliście nasze wcześniejsze wpisy, na pewno je znacie. Rau cần ta (kropidło wodne) występowało już u nas w otoczeniu wołowiny i razem z tofu.
Dziś czas na krewetki. Najlepiej szare (surowe) i dosyć spore. Ostatecznie gotowane też mogą być, ale musicie pamiętać, żeby smażyć je odpowiednio krócej.
Smażone krewetki z can ta
Składniki:
- 250g krewetek
- can ta (1 opakowanie)
- 3 duże ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka wietnamskiej vegety – Thit Than & Xuong Ong
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju arachidowego
Sposób przygotowania:
- Krewetki wymieszać z połową czosnku, przyprawą, sosami sojowymi i olejem. Odstawić na godzinę.
- Lekko rozgrzać olej na patelni, wrzucić czosnek. Poczekać aż zacznie pachnieć i dodać krewetki.
- Smażyć około 5-7 minut, a następnie wyjąć z patelni na talerz.
- Podsmażyć can ta na dużym ogniu.
- Wymieszać z krewetkami.
- Chwilę podsmażyć wszystko razem.
- Podawać z ryżem lub bagietką, która można maczać w pysznym sosiku.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl