Krewetek z „warzywami”

Nawet nie jeden krewetek, ale co najmniej kilkanaście. Warzywa, to warzywa. Jeśli czytaliście nasze wcześniejsze wpisy, na pewno je znacie. Rau cần ta (kropidło wodne) występowało już u nas w otoczeniu wołowiny i razem z tofu.

Dziś czas na krewetki. Najlepiej szare (surowe) i dosyć spore. Ostatecznie gotowane też mogą być, ale musicie pamiętać, żeby smażyć je odpowiednio krócej.

 

Smażone krewetki z can ta

fot marszull com DSCF9469 Krewetek z warzywami

Smażone krewetki z can ta

Składniki:

  • 250g krewetek
  • can ta (1 opakowanie)
  • 3 duże ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka wietnamskiej vegety – Thit Than & Xuong Ong
  • 1 łyżka słodkiego sosu  sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju arachidowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki wymieszać z połową czosnku, przyprawą, sosami sojowymi i olejem. Odstawić na godzinę.
  2. Lekko rozgrzać olej na patelni, wrzucić czosnek. Poczekać aż zacznie pachnieć i dodać krewetki.
  3. Smażyć około 5-7 minut, a następnie wyjąć z patelni na talerz.
  4. Podsmażyć can ta na dużym ogniu.
  5. Wymieszać z krewetkami.
  6. Chwilę podsmażyć wszystko razem.
  7.  Podawać z ryżem lub bagietką, która można maczać w pysznym sosiku.

Smacznego!!!

Wasza slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *