Pozdrawiamy Was wszystkich serdecznie ze słonecznego Sajgonu 😉 Nie chcemy nikogo wkurzać, ale… Temperatura u nas to jakieś 30 stopni, na śniadanie zjedliśmy miseczkę pho bo, przegryźliśmy kanapką banh mi pate, popiliśmy sokiem z trzciny cukrowej i przepyszną wietnamską kawą i na razie zrobimy sobie małą przerwę w blogowaniu 😉 Wszystkich ciekawych co u nas słychać zapraszamy do galerii na fejsbuku:
- Wietnamskie smaki na slodkokwasna.pl tutaj wiadomo, wszystko co związane z jedzeniem
- Zdjęcia z Wietnamu na marszull.com tutaj wietnamski miszmasz 😉
Zanim nastąpi przerwa mamy jeszcze dla Was przepis na potrawę wege, która powstała w naszej kuchni i połączyła dwa smaki wietnamski i japoński. Danie powstało jeszcze przed wyjazdem, tylko dopiero w samolocie mieliśmy czas na uporządkowanie notatek z kuchni. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. A my podpatrujemy, fotografujemy, robimy notatki i zdjęcia i wracamy z całą furą pomysłów kulinarnych 😉
Tofu z białą rzodkwią w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 kostka tofu (250g)
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki wietnamskiej wegety
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 cm imbiru posiekane
- pół białej rzodkwi pociętej w półplastry
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Tofu pociąć w kostkę i obsmażyć na lekki brąz.
- W rondlu wymieszać przecier, wodę, sos sojowy, wegetę, pieprz.
- Zagotować i dodać cukier i czosnek.
- Jak się cukier rozpuści, dodać tofu i rzodkiew.
- Zmniejszyć ogień i gotować, aż rzodkiew zmięknie, a sos zgęstnieje.
- Podawać z ryżem.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl