KokoEURO amok minął, ale za to teraz temperatury i wilgotność dają się we znaki. Wszyscy w amoku i każdy czuje się jak w kambodżańskiej dżungli 😉 Ludzie na ulicach w amoku, zwierzęta w amoku, a u nas amok z kurczaka 😉
Kambodżański Amok trzeba zrobić i zjeść, a później z mrożoną wietnamską kawą zasiąść w cieniu i w zasięgu wiatraka. I zrelaksować się przy dobrej książce kucharskiej😉
Amok z kurczaka
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki (można zastąpić czerwoną cebulą)
- 7 cm świażego galangalu (można zastąpić imbirem)
- 3 źdźbła trawy cytrynowej (białe części)
- 7 cm świeżej kurkumy (lub dwie łyżeczki proszku)
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki startego cukru palmowego
- 1 papryczka chili
- 0,5 łyżeczki soli
- puszka mleka kokosowego
- pierś z kurczaka
Sposób przygotowania:
- Czosnek, szalotki, galangal, trawę cytrynową, papryczkę chili i kurkumę drobno posiekać.
- Następnie dodać do nich sos rybny, pastę curry i cukier.
- Utrzeć lub zblendować.
- Dodać mleko kokosowe i sól. Zmiksować.
- Wlać do woka i gotować, aż zgęstnieje.
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki.
- Dorzucić do woka.
- Gotować 15 minut.
Podajemy z ryżem lub pieczywem i dużą ilością dobrze schłodzonego picia 😉
PS. Ten i inne ciekawe przepisy znajdziecie w wydanej przez nas książce kucharskiej, w formie 20 pocztówek z obwolutą.
Wystarczy kliknąć w link i zamówić 😉 KLIK