Do tej pory w świeże owoce morza zaopatrywaliśmy się w dwóch miejscach: w Makro i u Fish Lovers. No i podczas podróży u różnych rybaków, ale o to raczej w Warszawie ciężko. Teraz trochę przypadkowo kupiliśmy paczkę małży w Lidlu. Nie ma co ukrywać, że skusiła nas atrakcyjna cena 😉 Co ważniejsze okazało się, że stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry.
Zakup zrobiony, omułki w domu i trzeba było wymyślić jakiś przepis. Do tej pory owoce morza (w tym małże) pojawiały się rożnych odsłonach: w mleku kokosowym, curry z rau ram, w formie kociołka i same małże w sosie pomidorowym, ale bez muszli 😉
I ten sos pomidorowy nas przekonał. Powstał nowy przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Sam sos będzie się nadawał również do innych muszelek, jeśli tylko je dostaniecie.
My sos wyjedliśmy do ostatniej kropelki, pomagając sobie chrupiącą bagietką. Następnym razem sprawdzimy ryż 😉
Małże w pomidorach
Składniki:
- 1 kg świeżych omułków
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 1 papryczka chili posiekana (z pestkami lub bez w zależności od preferowanej ostrości)
- 3 szalotki posiekane
- 3 cm imbiru posiekane
- 1 łodyżka trawy cytrynowej posiekana
- sok z 1 limonki
- 800 g pomidorów z puszki (pokrojonych)
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Muszle zalać zimną osoloną wodą.
- Zostawić na 15 minut.
- Opłukać pod bieżącą wodą, w razie potrzeby oczyścić szczoteczką.
- Odcedzić i zalać sokiem z limonki. Wymieszać.
- Na woku lub w garnku rozgrzać olej. Dodać posiekany czosnek i chili.
- Smażyć przez chwilę mieszając.
- Jak zacznie mocno pachnieć dodać trawę cytrynową, imbir i szalotki.
- Przesmażyć chwilę. Dodać pomidory, sos rybny, pieprz i sól.
- Dolać wodę.
- Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować około 15-20 minut.
- Dodać małże, zagotować i gotować około 5-8 minut.
- Podawać gorące, z bagietką lub ryżem.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Pingback: Najprostszy przepis na małże gotowane | Blog Slodkokwasna.pl