a ta rybka przypłynęła do nas z Białorusi. Wyglądała na polskiego szczupaka, ale po polsku nie chciała powiedzieć ani słowa. Po białorusku i rosyjsku też za bardzo gadać nie chciała, więc chyba prawdziwe jest przysłowie, że ryby głosu nie mają. Cóż nam pozostało? Tylko nadziać ją po azjatycku i upiec. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę.
Wam polecamy przyrządzenie takiej rybki na Wigilię. Chyba że, ryba do Was przemówi. Wtedy nie pozostaje nic innego jak wspólne odśpiewanie kilku kolęd i konsumpcja pierogów z kapustą.
Szczupak nadziewany
- 1 kg szczupaka
- 30 dag pieczarek
- 20 g tartej bułki
- 30 g masła
- 1 jajo
- świeża kolendra
- sól, pieprz
- 2 cm imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z 2 cytryn
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka sosu honsin
- 2 papryczki chili
- 3 średnie cebule drobno posiekane
- 1 łyżka sosu rybnego
- klarowane masło do smażenia
- natka pietruszki i dymka do przybrania
- 1 pomidorek koktajlowy
Sposób przygotowania:
- Rybę opłukać, polać octem, oskrobać łuski, sprawić, nasolić.
- Przygotować sos: imbir zetrzeć na tarce, dodać sos sojowy, sos honsin, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz.
- Marynować rybę w sosie przez 15 godzin.
- Pieczarki umyć, drobno pokroić.
- Do woka wyłożyć dwie łyżki klarowanego masła, dodać 2 papryczki chili i rozgrzać, aż zacznie pachnieć.
- Dodać sos rybny i cebulę.
- Przesmażyć do zeszklenia.
- Dodać pieczarki.
- Udusić, dodać kolendrę, przestudzić.
- Wymieszać z żółtkiem i tartą bułką.
- Białko ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z nadzieniem.
- Ze szczupaka wykroić oczy, skrzela i płetwy.
- Masą napełnić rybę, spinając wykałaczkami.
- Kawałek folii posmarować masłem, położyć szczupaka w całości, zawinąć bardzo szczelnie.
- Rybę w folii ustawić grzbietem do góry.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Otworzyć folię, posypać dymką, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 10 minut.
- Wyłożyć na półmisek pociąć na kawałki.
- W miejsce oczu włożyć połówki pomidorka koktajlowego, posypać resztą dymki, szczypiorem i przybrać natką pietruszki.
Podawać z chlebem.
Smacznego!!
Wasza slodkokwasna.pl
PS Znacie/pamiętacie może taki wierszyk o szczupaku co robił kapuśniak? 😉
Wierszyka nie znam. A rybka, choc taka milczaca, wyglada apetycznie 🙂